About Usva

Sikky's Spinsels

04/02/21

Goidag even

Oftewel in het Nederlands: Hallo. Maar na de week van de Grunneger toal leek het mie wel leuk om even plat te schrieven. Een troost voor iedereen die het Gronings niet machtig is: ik ga vanaf nu gewoon verder in het Nederlands.

Ik ben dus Kees Sikkema en mij is gevraagd om op onregelmatige tijden (wanneer heb ik bijvoorbeeld inspiratie?) een column te schrijven voor de website van Usva. Dat leek me wel grappig, tenslotte zeggen mensen weleens dat ik goed kan schrijven en ben ik al heel lang werkzaam bij Usva.  Het wachten was dus op de inspiratie, maar toen collega’s begonnen te dreigen dat ene Jan Mulder anders gevraagd zou worden (wie is Jan Mulder ook alweer?) ben ik maar snel achter de computer gekropen om deze column te schrijven.

In 1955 ben ik geboren in Groningen, tegenover de Jozefkerk. Ik ben dus een rasechte Stadjer en ik denk dat ik ook niet meer de stad uitga. Tenslotte beweeg ik mij voort met de fiets of het OV en dan is het makkelijk om alles in de buurt te hebben. Na een niet altijd even succesvolle schoolcarrière ben ik in 1981 begonnen bij Usva, dat toen nog gevestigd was in de Oude Boteringestraat, tegenover het bestuursgebouw van de Universiteit. En het bevalt me er nog steeds heel goed. Een aantal jaren geleden kreeg ik ook een bijnaam: Sikky.

Maar dit alles terzijde. Vanaf de pubertijd schrijf ik al gedichten die ik meestal spinsels noem. Met pen vertrouw ik dan aan papier toe wat mij allemaal bezighoudt. En dat kan natuurlijk van alles zijn zoals de wereld; mensen om mij heen en mezelf en religie. Ook heb ik reisverslagen gemaakt over de vakanties die ik met mijn moeder gemaakt heb. En altijd maar zijn er mensen die zeggen dat ik zo grappig schrijf. Maar grappig, wat is dat? Ik schrijf gewoon op wat er in me opkomt en soms gebeurt dat in spreektaal.

En nu dus de column voor Usva. Waar het over zal gaan? Tsja, weet ik veel! Over dat wat Usva en mij bezighoudt; misschien wel over cultuur; over de mooiste stad ter wereld: Groningen.

Ik zie wel wanneer en wat er in me opkomt en misschien is het ook wel niks en stoppen we er snel weer mee. Wie weet?

Voor vandaag genoeg onzin uitgekraamd, geniet van je dag verder,

Moie, Sikky

Alle rechten voorbehouden · 2015